Gisida

Gisida és una eina creada per a donar resposta a la situació d'emergència produïda pel cicló Idai.

Al març de 2019, el cicló IDAI va copejar el sud-est d'Àfrica. Considerat com una de les tempestes tropicals més mortíferes en l'hemisferi sud, el cicló es va estavellar contra Moçambic, Zimbàbue i Malawi. Els vents devastadors (fins a 120 quilòmetres per hora), les fortes pluges i les inundacions resultants van deixar desenes de morts, milers de ferits i un rastre de propietats destruïdes.

Els governs de Moçambic, Malawi i Zimbàbue i la comunitat humanitària van respondre ràpidament amb Malawi i Zimbàbue declarant un estat d'emergència en les àrees afectades i les Nacions Unides categoritzant l'emergència en el Nivell 3. Les respostes del nivell 3 s'activen en les emergències humanitàries més complexes i desafiadores que requereixen respostes de tot el sistema. Això va col·locar l'emergència al mateix nivell que les crisis humanitàries a Iemen i Síria, la qual cosa va provocar que una gran quantitat de governs, les Nacions Unides i altres agències humanitàries internacionals enviessin equips de resposta d'emergència a les àrees afectades.

Per a ajudar a abordar aquest problema per a UNICEF (com a líder de grup) i per a donar suport a la capacitat del Govern de Moçambic per a respondre a aquesta emergència i preparar-se de manera sostenible per a futurs esdeveniments, UNICEF va contractar a Ona per a ajudar a definir, construir i desplegar una solució. Ona va començar enviant un equip a Moçambic i Zimbàbue per a ajudar amb la planificació i coordinació sobre el terreny i per a comprendre millor les necessitats de dades. En uns dies, l'equip de Ona va establir portals d'administració d'informació potents i basats en mapes que van ser crítics en el subministrament de dades i mapes per a recolzar als equips de resposta a emergències en els dos països.

Les plataformes, el Multi Agency Cyclone Idai Response Platform, l'Institut Nacional de Gestió de Desastres (INGC) del Govern de Moçambic i la Idai Response Platform a Zimbàbue, es basen en una eina de mapatge de codi obert anomenada Gisida, que Ona va construir amb suport de DFID, i La potent plataforma d'anàlisi de dades empresarials de Ona, Canopy.

Written by Ana on divendres de juny 21, 2019

Related content