Instamapes

Quins motius et van portar al desenvolupament de la teva eina?

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya era una institució més preocupada per la producció de productes de qualitat més que per la vessant usuaris i serveis. Avui però difícilment pot existir un producte sense un servei que faciliti el seu ús i distribució. Instamaps és un servei a l’usuari en base a la geoinformació que l’ICGC produeix.

Quantes persones han treballat en el desenvolupament de la teva eina?

Dins el grup Geostart 8 persones, val a dir que la producció de la cartografia i els serveis que Instamaps utilitza és treball del conjunt de l’ICGC.

Quanta gent utilitza la vostra aplicació o web?

Des que vam treure la nova versió fa mig any, 250.000 usuaris han visitat algun mapa fet amb Instamaps. D’aquests un 5% són creadors de mapes.

Quins creus que són els avantatges i desavantatges de ser Open-Source?

Sense l’open source com a base, Instamaps no seria possible. En el cas de comptar amb un equip de desenvolupament com el nostre (amb ADN open) tot són avantatges atès que ens permeten adaptar desenvolupaments treballats per altres i aplicar així tecnologies emergents a la nostra eina sense començar de cero.

Quins creus que són els millors aspectes de la teva eina?

La facilitat d’ús i la senzillesa. Instamaps fa el 20 % de les tasques “geo” que cobreixen la necessitat del 80% de les persones.

Quin és el repte més important que heu hagut de solucionar en el desenvolupament de la vostra eina?

En l’aspecte tècnic el manteniment d’un desenvolupament complex. De cara a l’usuari, amagar la complexitat per tal que, per a ell, Instamaps segueixi sent una eina fàcil i útil (no sempre ho hem aconseguit ☹)

Quins són els següents passos a prendre en el desenvolupament de la vostra eina?

Instamaps va arribant a un grau de maduresa, ara caldrà seguir millorant certs aspectes com el rendiment. Caldrà ampliar la base d’usuaris per arribar a la màxima gent possible.

Que diferencia la teva eina d'altres similars?

Tot i que és una eina global, la qualitat de la nostra geoinformació a Catalunya és clau. També el fet que sigui gratuïta és un aspecte diferenciador important.

Ens pots explicar alguns casos que hagin utilitzat la teva eina per al desenvolupament d'un projecte?

La facilitat de posar els mapes d’Instamaos en un web o blog fan que moltes pàgines web institucionals, d’empreses o particulars ens utilitzin. Molts usuaris utilitzen l’eina no per difondre, sinó per la possibilitat de generar informació geogràfica pròpia.

Ens pots dir dues eines que consideris molt útils, una coneguda i una altra desconeguda?

Per a desenvolupadors. Coneguda, les llibreries de Mapbox relatives a vector tiles. Desconeguda, https://openicgc.github.io/, la nostra pàgina de recursos i serveis “ready ti use”.

Per a usuaris. Coneguda, Google Analítics ;D Desconeguda: MapShaper (https://mapshaper.org/), serveix per simplificar dades geo preservant les dades i reduïr el pes.

Written by Ana on dimarts de juny 4, 2019